1. Gezond zwanger

Gezond eten tijdens de zwangerschap

1. Gezond zwanger > Gezond eten tijdens de zwangerschap

gezonde voeding zwangerschap

Een gebalanceerd en gevarieerd dieet

We gaan eerst een blik werpen op het onderwerp gezonde voeding. Gezond eten en drinken is natuurlijk altijd belangrijk, maar de zwangerschap is een goed moment om daar eens kritisch naar te kijken. En laten we eerlijk zijn, die baby in je buik is een uitstekende motivatie om goed voor jezelf te zorgen!

Gezond eten en drinken is niet alleen belangrijk voor jouw welzijn, maar ook voor de gezondheid, groei en ontwikkeling van jullie kindje. Jullie baby heeft voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. En jij hebt het ook nodig om lekker in je vel te zitten!

Een goed dieet voor een zwangere verschilt weinig van een goed dieet voor een niet-zwangere. Er zijn alleen wat voedingsmiddelen waar je extra goed op moet letten. Aan de ene kant dat je ze voldoende binnenkrijgt; aan de andere kant zijn er producten die je beter in mindere mate kunt innemen of beter kunt laten staan (maar daarover later meer). 

Advies van het Voedingscentrum

Er zijn veel verschillende ideeën en onderzoeken over een gezond voedingspatroon. Als basis kun je de adviezen van het Voedingscentrum aanhouden. Door iedere dag voldoende te eten uit iedere schijf uit de Schijf van Vijf weet je zeker dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt voor jou en je baby. Zorg ervoor dat je varieert met producten binnen iedere schijf, omdat ieder product weer een andere samenstelling van voedingsstoffen heeft.

schijf van vijf voedingscentrum
Bron: Voedingscentrum

Dagmenu tijdens zwangerschap

Om je een beter beeld te geven van een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap volgt hieronder een voorbeeld-dagmenu. Dit is een gemiddeld dagmenu voor de zwangere vrouw, voorgeschreven door het Voedingscentrum:

  • 2 porties fruit
  • 250 gram groenten
  • 4 – 7 volkoren boterhammen
  • 4 – 5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4 – 5 aardappelen
  • 1 portie peulvruchten, vlees, vis of ei
  • 3 – 4 porties zuivel 
  • 40 gram kaas
  • 40 – 50 gram smeer- en bereidingsvetten
  • 25 gram ongezouten noten
  • 1,5 – 2 liter vocht (water en thee)

Met als wekelijks aanbevolen hoeveelheid:

  • 1 portie vette vis (zoals zalm) en 1 portie magere vis (zoals schelvis)
  • 2 – 3 eieren
  • 2 – 3 opscheplepels peulvruchten
  • Max. 500 gram vlees

Vraag 1

Vergelijk jouw voedingspatroon met het gemiddelde dagmenu van het Voedingscentrum. Zie je grote verschillen in hoeveelheden?

Vraag 2

Welke goede eetgewoontes wil jij tijdens je zwangerschap eigen maken?