Eet genoeg, maar niet voor twee

Aantal calorieën tijdens de zwangerschap
Een volwassen vrouw heeft zo’n 2.000 kcal per dag nodig. In het eerste trimester van je zwangerschap verandert er nog niets in jouw caloriebehoefte. Pas vanaf het tweede trimester van je zwangerschap gaat je caloriebehoefte met 300 – 400 kcal per dag omhoog. Je hoeft dus niet voor twee te eten!
De 80/20-regel
Vind je het lastig (door bijvoorbeeld die lekkere, maar ongezonde zwangerschaps-cravings) om voldoende gezond te eten? Dan is de 80/20-regel iets voor jou. Met deze regel maak je het jezelf makkelijker om goed en gezond te eten.
Je kiest 80% van wat je eet voor gezonde voedingsmiddelen; en bij 20% van wat je eet mag je kiezen voor een ongezonder alternatief.
BMI en gewichtstoename
De ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is afhankelijk van je BMI van voor de zwangerschap. Als je de zwangerschap begon met ondergewicht, mag je tijdens de zwangerschap wat meer aankomen. Had je voor je zwangerschap overgewicht, dan is het beter om je gewichtstoename iets te beperken. De volgende richtlijn wordt aangehouden als je in verwachting bent van 1 kindje:
BMI voor de zwangerschap | Geadviseerde gewichtstoename |
---|---|
Minder dan 18,5 (ondergewicht) | 11,5 tot 18 kg |
18,5 tot 25 (gezond gewicht) | 11,5 tot 16 kg |
25 tot 30 (overgewicht) | 7 tot 11,5 kg |
Meer dan 30 (ernstig overgewicht) | 5 tot 9 kg |
BMI = (gewicht in kilogram) / (lengte in meter * lengte in meter)
Als je 1,75 meter lang bent en 65 kilogram weegt is de berekening als volgt: BMI = 65 / (1,75 * 1,75) = 21,2
Vraag 1
Wat is voor jou een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap?