Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

ZwangerHap Voedingscentrum
Zoals je misschien weet, is er ook een aantal voedingsmiddelen dat je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Je krijgt daar waarschijnlijk van alle kanten (ongevraagde) adviezen over. Het belangrijkste wat we je willen meegeven: wordt niet angstig voor eten! Als je twijfelt of je een product mag eten en in welke hoeveelheid kun je de gratis app ZwangerHap (Voedingscentrum) downloaden. Hieronder zullen we de belangrijkste voedingsmiddelen noemen die je beter kunt laten staan of in mindere mate kunt innemen.
Listeria-bacterie tijdens de zwangerschap
De belangrijkste reden waarom je bepaalde producten beter niet kunt eten is de Listeria-bacterie. Deze bacterie is vooral te vinden in rauwe of gerookte, dierlijke producten, en deze kan een voedselinfectie veroorzaken. De kans op besmetting is klein, maar de gevolgen van een besmetting kunnen voor jou als zwangere en je baby groot zijn.
Producten als rauwe of gerookte vis, rauwe eieren, en rauwmelkse kazen (op de verpakking aangegeven met ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’) kun je dus beter laten staan. Wees ook voorzichtig met kant-en-klare rauwkostmaaltijden en gesneden vleeswaren; deze worden ook vaak in verband gebracht met een listeria-besmetting.
Toxoplasmose
Tijdens je zwangerschap moet je ook waken voor toxoplasmose; dat is een ziekte veroorzaakt door een parasiet. De kans op besmetting is klein, maar de risico’s voor jou en je kindje zijn groot. Deze parasiet is vooral te vinden in rauw vlees en rauwe vleeswaren, zoals salami, carpaccio en filet américain. Zorg er dus voor dat je vlees goed verhit, voordat je het eet!
Toxoplasmose is ook de reden dat je zelf de kattenbak niet meer mag verschonen; en als je van tuinieren houdt, draag dan handschoenen!
Schadelijke stoffen
Vanwege de (mogelijke) aanwezigheid van schadelijke stoffen kun je ook beter de volgende voedingsmiddelen laten staan:
- Vis, schaal- en schelpdieren met zware metalen (zoals zwaardvis, tonijn, makreel en paling)
- Vitamine A-rijke producten (eet liever geen lever en beperk leverworst of leverpaté tot 1 boterham per week)
- Venkelthee, anijsthee of kaneelthee
En verder...
- Cafeïne: beperk je cafeïne-inname tot 2 kopjes koffie per dag
- Drop en zoethout: als je een hoge bloeddruk hebt, kun je drop en zoethout(thee) beter laten staan
- Soja: eet niet te veel producten met soja. Maximaal 4 glazen (van 150 ml) sojadrink of -yoghurt per dag, en maximaal twee keer per week andere sojaproducten zoals tofu of tempé.
Vraag 1
Werp een blik in je koelkast en keukenkastjes. Zijn er producten die je normaal eet, maar tijdens de zwangerschap beter kunt laten staan?