Verlostang, vacuümpomp en inknippen

Hulpmiddelen bij de persfase
Het kan zijn dat er tijdens de persfase complicaties optreden, zoals een zuurstoftekort bij de baby. Of je bent al even aan het persen, maar de geboorte wil niet genoeg vlotten. Dan is het in sommige gevallen nodig of wenselijk om tijdens de persfase hulpmiddelen in te zetten. Je kunt daarbij denken aan een verlostang, vacuümpomp en inknippen.
Bij zo’n 7% van de bevallingen is het nodig om over te gaan op een vaginale kunstverlossing. Het is goed om te weten wat deze hulpmiddelen doen, zodat je hier in je geboorteplan en tijdens de bevalling een beslissing over kunt nemen waar jij je goed bij voelt.
Wat is een vacuümpomp?
Een vacuümpomp bestaat uit een ronde zuignap met een slangetje eraan. De zuignap wordt vaginaal ingebracht en tegen het hoofdje van de baby wordt geplaatst. Via een slangetje wordt de lucht uit de zuignap gezogen, waardoor de zuignap tegen het hoofdje van de baby wordt aangezogen. Als de zuignap is vastgezogen, trekt de gynaecoloog tijdens persweeën aan de slang om de geboorte te versnellen.
Als een baby ter wereld komt met een vacuümpomp zal er nog een paar dagen een afdruk zichtbaar blijven op het hoofdje. Ook kan de baby de eerste dagen last hebben van hoofdpijn, waardoor het extra belangrijk is om een rustige omgeving te creëeren.
Wat is een verlostang?
Een verlostang bestaat uit twee metalen lepels. Deze lepels passen precies om de zijkanten van het hoofd van een baby. De verlostang wordt vaginaal ingebracht, met de lepels om het hoofdje van de baby geklemd. Tijdens een of meerdere weeën zal de gynaecoloog aan het handvat trekken om te helpen bij de geboorte.
De keuze voor een vacuümpomp of een verlostang hangt af van de ligging van de baby en hoever de baby is ingedaald. Er wordt tegenwoordig vrijwel altijd gekozen voor een vacuümpomp in plaats van een verlostang.
Een knip tijdens de bevalling
Als er tijdens de persfase complicaties optreden bij de baby, zoals een zuurstoftekort, is het nodig om de geboorte te versnellen. In sommige gevallen wordt er overgegaan op een episiotomie, ofwel het inknippen van het perineum. Een episiotomie maakt de vagina-opening groter wat de snelheid van de geboorte bevordert.
In Nederland wordt zo’n knip altijd schuin gezet, dus van de vagina-opening schuin richting de anus. Het knipje wordt gezet tijdens een wee en je zult daar vrij weinig van merken. Na je bevalling zal de knip moeten worden gehecht onder plaatselijke verdoving.