De rol van de partner

Als partner de bevalling ondersteunen
Ook als partner heb je een belangrijke rol tijdens de bevalling. Je kunt er op verschillende manieren voor zorgen dat je bevallende vrouw in een positieve bevalflow komt en blijft. Hieronder delen we de belangrijkste tips met je.
Samen voorbereiden op de bevalling
Als partner is het belangrijk dat ook jij kennis hebt van de natuurlijke processen van de bevalling. Zo weet ook jij hoe je deze processen het beste kunt ondersteunen. Zorg ervoor dat jullie samen weten wat de wensen zijn tijdens de bevalling; dit leg je vast in een geboorteplan. Als jouw vrouw om welke reden dan ook niet in staat is om te overleggen of haar wensen aan te geven, kun jij het woord doen.
Mentale support bieden
De allerbelangrijkste tip is dat je mentale support biedt tijdens de bevalling. Het kan lastig zijn om te zien dat je vrouw pijn heeft. Toch is het aan te raden om geen medelijden te hebben. Vergelijk het met een marathon lopen; dat is een behoorlijke prestatie en het helpt als de supporters aanmoedigen in plaats van je vertellen hoe zwaar het is.
Kies voor motiverende woorden, zoals “je doet het super”, “je kunt het”, “ik ben trots op je”. En je hoeft niet voor de originaliteitsprijs te gaan, deze zinnen kun je gewoon herhalen!
Zorg voor een rustige omgeving
Zorg ervoor dat je in alle fases van de bevalling zorgt voor een rustige en ontspannen omgeving. Zet de telefoons op stil, de tv uit, dim het licht en zet een muziekje op als je vrouw daar behoefte aan heeft.
Fysieke ondersteuning tijdens de bevalling
Je kunt op een aantal manieren fysiek ondersteunen bij de bevalling:
- Je vrouw kan het prettig vinden om in je hand te knijpen tijdens het opvangen van een wee;
- Als je vrouw rugweeën heeft, kun je de rug masseren of tegendruk geven tijdens het opvangen van een wee. Daarbij leg je je handen op de onderrug en druk je stevig (train die armspieren maar alvast!)
- Je vrouw wil mogelijk op je leunen of tegen je aan hangen tijdens de weeën en tussen de weeën door.
En verder...
- Help haar te herinneren aan goed blijven doorademen, regelmatig wisselen van houding en voldoende drinken en plassen.
- Als de bevalling begint, pak dan ook nog even je rust. Je weet niet hoe lang de bevalling gaat duren.
- Zorg ervoor dat je weet waar de vluchttas staat en welke spullen op het laatste moment nog mee moeten (denk aan telefoons, opladers, camera, kleingeld, etc.)
- Zorg ervoor dat je de route van huis naar het ziekenhuis goed kent, zodat je daar niet over hoeft na te denken.
Vraag 1
Ga in gesprek met elkaar over de rol van de partner tijdens de bevalling. Hoe kan je partner bijvoorbeeld zorgen voor een rustige omgeving? En vind je het prettig als je partner tips geeft tijdens de bevalling?