7. Wat als de bevalling anders loopt?

Remifentanil tijdens de bevalling

7. Wat als de bevalling anders loopt? > Remifentanil

remifentanil pijnstilling bevalling

Wat is remifentanil?

Remifentanil is een morfine-achtige pijnstiller die via een infuus in je hand of onderarm wordt toegediend. Het heeft een groot pijnstillend effect; het werkt sneller en is krachtiger dan pethidine.

Een groot voordeel van remifentanil is dat je het zelf kunt toedienen en doseren met een pompje. De pijnstilling werkt na ongeveer een minuut en je merkt het effect zo’n 3 tot 5 minuten, waardoor je de toediening goed kunt timen op de weeën. Het pompje is zo ingesteld dat je jezelf niet te veel kunt geven.

Wanneer gebruik je remifentanil?

Remifentanil is een goede vorm van pijnstilling als je zo’n 2 tot 4 uur pijnstilling nodig hebt. Daarna werkt remifentanil minder goed. Het is dus niet aan te raden om deze pijnstilling meteen aan het begin van de bevalling te gebruiken, omdat je dan bij het hoogtepunt van de pijn geen pijnstillende effecten meer voelt.

Als je zo’n 2 – 4 uur voor de persfase bent, rond de 5 – 6 centimeter ontsluiting is remifentanil een prettige optie. Op het hoogtepunt van de pijn zijn de pijnstillende effecten het grootst, en het is snel uitgewerkt als je de persfase ingaat.

Remifentanil voor- en nadelen

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van remifentanil.

Voordelen Nadelen
Remifentanil heeft een groot pijnstillend effect. Het werkt snel en kort, waardoor je het goed kunt timen op de weeën. De mogelijke bijwerkingen van remifentanil zijn jeuk, misselijkheid en suffigheid. Doordat je je suf kunt voelen, mag je niet meer rondlopen en ben je gebonden aan het ziekenhuisbed.
Door het grote pijnstillende effect lukt het je beter om te ontspannen. Dit bevordert de voortgang van de ontsluiting. Remifentanil komt via je bloed ook bij je kindje terecht. Je kindje kan hierdoor last hebben van dezelfde bijwerkingen als jij.
Remifentanil is in tegenstelling tot een ruggenprik snel beschikbaar. Er is ook geen hulp van een anesthesist nodig. Bij het gebruik van pethidine kun je makkelijker nog even slapen. Bij remifentanil moet je wakker blijven om zelf te doseren.