Pijnstilling tijdens de bevalling

Kiezen voor pijnstilling tijdens de bevalling
Bij een voorspoedige bevalling maakt je lichaam genoeg endorfine aan om de pijn van de weeën op te vangen. Dit proces kun je ondersteunen met natuurlijke pijnbestrijding. Hiermee bedoelen we houdingen, ademhalings- en ontspanningstechnieken die ervoor zorgen dat jij in je positieve bevalcirkel komt en blijft.
Toch kan het zijn dat je – omdat je uitgeput raakt of het je niet meer lukt om de pijn op te vangen – in een vicieuze cirkel van pijn en spanning terecht komt. Misschien lukt het je om deze te doorbreken met ademhalings- en ontspanningstechnieken, maar misschien kun je wat extra hulp gebruiken.
Medicinale pijnstilling
Gelukkig is er tegenwoordig (medicinale) pijnstilling die bij spanning en vermoeidheid verlichting kan bieden. Er zijn verschillende vormen van pijnstilling die de scherpe randen van de pijn weghalen en ervoor zorgen dat je even op adem kunt komen en kunt rusten.
Medicinale pijnstilling is niet geheel zonder risico’s of nadelen. Maar de keuze hiervoor dient het uiteindelijke doel is dat jij je kindje gezond en wel ter wereld brengt. Jij bent dan ook de enige die deze keuze kan maken.
Weet dat als je kiest voor medicinale pijnstilling, je in het ziekenhuis moet bevallen. Dit is nodig voor de toediening van de pijnstilling (met de hulp van een gynaecoloog/anesthesist), maar ook om de conditie van jou en van je baby goed te monitoren.
In de volgende lessen worden de mogelijke vormen van pijnstilling uitgelegd met de voor- en nadelen, en in welke fase je hier het beste voor kunt kiezen. Ook al ben je van plan om zonder medische pijnstilling te bevallen, is het goed om hier een beetje kennis over te hebben. Mocht de bevalling anders lopen dan je had verwacht, kun je een bewuste keuze maken voor de pijnstilling waar jij je prettig bij voelt.