Baby’s hebben van nature een grote zuigbehoefte. Allereerst natuurlijk om voldoende voeding binnen te krijgen, uit borstvoeding of flesvoeding. Maar zuigen op een speentje heeft ook een ontspannend en rustgevend effect op een baby door de endorfine die vrijkomt.
Daardoor kan een speentje je kind bijvoorbeeld helpen om sneller in slaap te vallen en verlichting geven bij krampjes. En eerlijk is eerlijk, als je in de trein zit, in de wachtruimte of in de supermarkt en je baby voelt zich oncomfortabel en begint te huilen… Dan is het voor je kindje én voor jou bijzonder fijn om een speen bij de hand te hebben!
Tegenwoordig zijn er enorm veel speentjes te verkrijgen. In dit artikel nemen we het verschil tussen siliconen en natuurrubber spenen onder de loep.
Natuurrubber of siliconen speen
Veruit de meeste fopspenen zijn gemaakt van natuurrubber (latex) of van siliconen. Natuurrubber spenen zijn vaak geel/bruin van kleur, ze zijn 100% natuurlijk en worden gemaakt uit het sap van de rubberboom. Siliconen spenen zijn gemaakt van een synthetisch rubber, ze zijn doorzichtig en wat steviger dan de natuurrubber spenen.
Beide materialen hebben voor- en nadelen:
- Vervangen: de siliconen speen moet je iedere 6 weken vervangen, en de natuurrubber speen iedere 4 weken.
- Hygiëne: Natuurrubber spenen worden uit één stuk gegoten. Daardoor zijn er geen randjes of naden waar bacteriën of restjes melk in kunnen achterblijven, in tegenstelling tot bij de siliconen speen.
- Smaak en geur: Siliconen spenen zijn geur- en smaakloos; spenen van natuurrubber ruiken en smaken naar rubber (al wordt dat minder na de eerste keer uitkoken).
- Ontwikkeling gebit: Siliconen spenen zijn steviger en stugger dan natuurrubber spenen en oefenen daardoor meer druk uit op het gehemelte en de kaken. Dit kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van de mond.
Fysiologische of orthodontische spenen
Als je de keuze hebt gemaakt voor het materiaal, kun je ook nog kiezen voor de vorm van de speen. Je hebt de fysiologische en de orthodontische (of dental) speen. Bij fysiologische spenen is het zuiggedeelte rond en bol; het bootst de vorm van de tepel na. Wanneer je kindje enkele weken oud is en borstvoeding krijgt, is zo’n speen fijn om tepel-speenverwarring te voorkomen.
Fysiologische spenen kunnen bij langdurig gebruik een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van het gebit, het gehemelte en de tanden van je kindje. Als je kindje langer de speen gebruikt, kun je daarom beter kiezen voor orthodontische spenen. Bij orthodontische spenen heeft het zuiggedeelte een platte en een bolle kant. De bolle kant zit tegen het gehemelte van je kindje, en de platte kant richting de ondertanden. Hierdoor wordt juist de ontwikkeling van het gehemelte en de kaak gestimuleerd.

Hevea spenen
Hevea heeft een mooi assortiment van natuurrubber spenen, zowel fysiologisch als orthodontisch. En uiteraard vrij van PVC, BPA, phathalates en kunstmatige kleurstoffen. Je kunt kiezen voor de ‘classic’ speen met een bruin/gele kleur, maar tegenwoordig hebben ze ook gekleurde natuurrubber spenen op plantaardige basis en met FDA goedgekeurde natuurlijke kleurpigmenten.
Natuurrubber bijtringen en badspeeltjes
Wat geldt voor natuurrubber spenen geldt natuurlijk ook voor bijtringen en badspeeltjes van natuurrubber. Deze worden vaak ook langer gebruikt dan speentjes. En daarom is het extra belangrijk om te letten op de hygiëne en veiligheid.
Het is al langer bekend dat badspeeltjes een bron zijn van schimmels en bacteriën. Uit onderzoek naar hygiëne van badspeelgoed, bleek dat er in 4 van de 5 onderzochte badeendjes potentiële ziekteverwekkers zaten. Je kindje kan in contact komen met deze ziekteverwekkende bacteriën, vooral door het water wat uit het badspeelgoed kan worden gespoten. JAK!
Daarom is het voor badspeeltjes extra belangrijk om te kiezen voor een hygiënisch alternatief. In veel plastic badspeeltjes zitten slechte kwaliteit polymeren die voedingsstoffen bevatten voor bacteriën. In combinatie met vocht en zeepresten kunnen bacteriën hun geluk niet op. Natuurrubberen badspeeltjes die uit een stuk zijn gegoten hebben geen naden en kieren voor bacteriën om zich in te nestelen. Ideaal dus!

Tikiri badspeeltjes en bijtringen
Tikiri heeft een vrolijk aanbod van bad- en bijtspeelgoed van natuurrubber. Het speelgoed wordt met de hand gemaakt in Sri Lanka; fair trade en met een warm hart. Het natuurrubber is duurzaam gewonnen, plantaardig gekleurd en vrij van schadelijke stoffen.