Kraamzorg

Hoe werkt kraamzorg?
De kraamverzorgende is jullie steun tijdens de kraamtijd, maar ook al tijdens de bevalling. Dit zijn de taken van een kraamverzorgende:
- De kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige bij een thuisbevalling en bij een poliklinische bevalling.
- De kraamverzorgende controleert jouw gezondheid en herstel en de ontwikkeling van je kindje (bijvoorbeeld het gewicht en de kleur en hoeveelheid ontlasting).
- De kraamverzorgende geeft voorlichting over en begeleidt bij de verzorging en voeding van jullie kindje.
- De kraamverzorgende bewaakt jouw rust en herstel en zal kraamvisite ontvangen (en op tijd wegsturen als je dat wenst) en helpen met huishoudelijke taken.
Hoe regel je kraamzorg?
Het wordt aangeraden om kraamzorg aan te vragen na je termijnecho bij 12 weken, en in ieder geval voor week 16 van de zwangerschap. Je kunt je verloskundige vragen welke kraambureaus in de omgeving ze adviseren, maar je kunt ook zelf even speuren en wat websites en reviews bekijken.
Als je een kraambureau hebt geregeld, zal er een kraamverzorgende bij je langskomen voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er ook een inschatting gemaakt van het aantal uur kraamzorg dat je nodig hebt. Standaard krijg je 49 uur kraamzorg, verdeeld over de eerste 8 dagen na je bevalling.
Wordt kraamzorg vergoed door zorgverzekering?
Kraamzorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed; je krijgt een vergoeding voor minimaal 24 en maximaal 80 uur verdeeld over de eerste 10 dagen na de bevalling.
Wel moet je een eigen bijdrage betalen van €4,70 per uur. Sommige aanvullende verzekeringen dekken ook de eigen bijdrage.
En verder...
- De meeste kersverse ouders zien de kraamverzorgende als een soort ‘engel’, maar het kan ook zijn dat je geen klik voelt met je kraamverzorgende. Dat kan een grote impact hebben op hoe je de kraamweek ervaart, dus laat het in dat geval weten aan het kraambureau, zodat er eventueel een andere kraamverzorgende kan worden geregeld.
- Tijdens de kraamtijd wil je ongetwijfeld iedere minuut van de dag bij je baby zijn. Maar vergeet niet dat de bevalling fysiek en mentaal veel van je heeft gevraagd. Probeer in de kraamtijd gebruik te maken van de goede zorg van de kraamverzorgende en goed te denken aan je rust en herstel.
Vraag 1
Hebben jullie al een kraambureau gekozen? Wat vinden jullie belangrijk om aan te geven in het intakegesprek?