Houdingen tijdens de bevalling

Verticale houdingen tijdens de bevalling
Hoe zie jij jezelf bevallen? Grote kans dat je jezelf op een bed ziet liggen. Dit beeld zie je namelijk veel in films en tv-series. De liggende bevalhouding is een houding die in de vorige eeuw werd ‘geïntroduceerd’, omdat zo de zorgverlener het beste de geboorte zou kunnen begeleiden. Tegenwoordig is een liggende bevalhouding achterhaald, omdat deze de natuurlijke processen van je lichaam niet ondersteunt.
Je moet je voorstellen dat je geboortekanaal L-vormig is. Als je ligt, moet je baarmoeder je kind als het ware ‘naar boven’ persen. Dat vergt veel meer energie. Bij een verticale houding laat je de zwaartekracht haar werk doen, waardoor je zelf minder inspanning hoeft te leveren!
Geregeld van houding wisselen en de keuze voor verticale houdingen tijdens de bevalling heeft de volgende voordelen voor je bevalling:
- Je bevalling kan aanzienlijk korter duren dan wanneer je ligt;
- Je hebt meer controle en kunt beter de pijn opvangen; je hebt minder behoefte aan pijnstilling;
- Je hebt bij verticale houdingen meer ruimte in je bekken; het indalen en persen gaat makkelijker en sneller.
- De kans op inknippen en een kunstverlossing is kleiner.
Welke bevalhouding kies je?
Het is goed om als voorbereiding op je bevalling een keer gezien te hebben wat mogelijke bevalhoudingen zijn. Zo hoef je daar tijdens de bevalling niet over na te denken en kun je afgaand op je gevoel een houding kiezen.
In deze folder van De Verloskundige zie je een overzicht van mogelijke bevalhoudingen ter inspiratie. In de volgende les vertellen we je meer over een bevalbad, een fitnessbal en een baarkruk, omdat deze houdingen de nodige voorbereiding vragen.