5. De bevalling van A tot Z

Hormonen tijdens de bevalling

5. De bevalling van A tot Z > Hormonen tijdens de bevalling

hormonen bevalling

Omgaan met pijn

Veel vrouwen zijn bang voor de pijn die ze tijdens een bevalling zullen ervaren. We kunnen niet ontkennen dat je pijn zult ervaren, maar onthoud dat deze pijn heeft een belangrijke functie heeft. De eerste pijnprikkels zorgen er namelijk voor dat je een rustige en veilige omgeving zoekt om te bevallen. 

De pijn van de weeën zorgt ervoor dat de aandacht van je lichaam naar je baarmoeder en het bevalproces gaat. Je kent het misschien wel als je hoofdpijn hebt, of als je je gestoten hebt; al je aandacht gaat naar het gebied waar je pijn hebt.  

Het is daarom belangrijk om je niet te verzetten tegen de pijn of angst te laten overheersen. Dit kan de weeën verminderen. Maak gebruik van de kracht van de weeën en omarm de rustmomenten tussen de weeën om weer op te laden. Jouw lichaam is gemaakt om een kindje te baren en vertrouw erop dat je lichaam weet wat het moet doen. 

Oxytocine, endorfine en adrenaline

De drie belangrijkste hormonen bij je bevalling zijn oxytocine (het bevalhormoon dat zorgt voor het samentrekken en ontspannen van de baarmoeder), endorfine (natuurlijke pijnstiller) en adrenaline (fight or flight hormoon). 

In de begin- en ontsluitingsfase van je bevalling heb je veel aan een goede cocktail van oxytocine en endorfine. Door de aanmaak van oxytocine zal je baarmoeder samentrekken en ontspannen, waardoor je meer ontsluiting krijgt. 

Naarmate je bevalling vordert, maak je meer oxytocine aan en worden de weeën steeds krachtiger. Als reactie daarop maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een natuurlijke pijnstiller die zorgt voor een licht euforisch gevoel. Zo kun je de pijn van de weeën opvangen en ontspannen. Wanneer je ontspannen bent, is je baarmoeder ontvankelijker voor het hormoon oxytocine.

positieve bevalcirkel picklez

Dit is de positieve bevalcirkel waar je in wilt zitten. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe krachtiger je weeën en hoe meer ontsluiting, hoe meer endorfine je aanmaakt en hoe beter je ontspant. En hoe beter je ontspant, hoe ontvankelijker je baarmoeder wordt voor oxytocine.

Het fight or flight hormoon

Adrenaline is het fight or flight hormoon. Je lichaam maakt het aan als je gestresst, gespannen of angstig bent. Adrenaline versnelt je hartslag, je ademhaling zit hoger en je spieren spannen aan. Wanneer je gespannen of angstig bent voor of tijdens de bevalling, kan de aanmaak van adrenaline het bevalproces in de weg staan. Er worden andere lichaamsprocessen in gang gezet, waardoor je baarmoeder op een tweede plaats komt. Dit kan de weeën doen afnemen.

In de oertijd kon het van pas komen. Als je aan het bevallen bent en er staat ineens een beer voor je neus; dan maak je adrenaline aan en kan je lichaam de bevalling ‘pauzeren’, zodat je een nieuwe veilige plek kunt zoeken om te bevallen.

In de moderne tijd komen we dat soort levensbedreigende situaties weinig tegen. Je lichaam zal eerder adrenaline maken omdat je opziet tegen de pijn of je ertegen verzet. Maar ook als je je niet op je gemak voelt of als je je stoort aan omgevingsfactoren zoals geluid en licht. Ook hierdoor kan je lichaam adrenaline aanmaken en in fight or flight modus raken.

negatieve bevalcirkel picklez

Door de adrenaline kunnen de weeën afnemen of stoppen, waardoor je stress ervaart, waardoor je adrenaline aanmaakt. Dat is de cirkel waar je vooral niet in terecht wilt komen.

In de volgende module gaan we in op houdingen, ademhalings- en ontspanningstechnieken die bijdragen aan de positieve bevalcirkel.

Adrenaline is pas welkom in de overgangsfase naar het persen, om je nog een extra zet te geven om je baby op de wereld te zetten.