Ook de hormoonhuishouding van aanstaande vaders verandert tijdens de zwangerschap

hormonen aanstaande vaders

Het is algemeen bekend dat de hormoonhuishouding van zwangere vrouwen verandert. Deze hormoonschommelingen zorgen voor een goed verloop van de zwangerschap. Ze bereiden het lichaam voor op de bevalling en op het moederschap.

Maar wist je dat er bij aanstaande vaders ook hormonale veranderingen optreden tijdens de zwangerschap? Dit is onderzocht door Dr. Brennan aan de London Kingston University. Bij 29 mannen die hun eerste kindje verwachten is bij 12, 20, 28 en 36 weken zwangerschap de hormoonhuishouding onderzocht. En dat leidde tot opvallende resultaten!

Testosteron bij mannen tijdens de zwangerschap

Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon wat onder andere verantwoordelijk is voor de aanmaak van lichaamsbeharing en sperma, geslachtsdrift en competitief gedrag. Uit het onderzoek blijkt dat in de drie weken voor de uitgerekende datum het testosterongehalte van aanstaande vaders daalt met zo’n 33%!

Deze daling van testosteron zorgt ervoor dat een (aanstaande) vader minder gericht is op geslachtsdrift en competitie, en meer op het aanstaande gezinsleven en de verzorging van zijn kind. De testosteronspiegel blijft ook na de geboorte lager. Hoe meer betrokken de vader is bij de verzorging van zijn kind, hoe lager de testosteronspiegel.

Oestradiol bij aanstaande vaders

Oestradiol is een variant op oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon. Maar ook mannen maken oestradiol aan. Bij mannen wordt oestradiol in verband gebracht met het stimuleren van het mannelijk libido. En het lijkt ook een rol te spelen bij agressief gedrag.

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid oestradiol bij aanstaande vaders daalt, evenals het testosterongehalte. Dit versterkt elkaar dus in de afname van seksdrift en competitief gedrag. En het stimuleert de verzorgende eigenschappen en binding met het kind.

Prolactine aanmaak bij aanstaande vaders

Tijdens de zwangerschap maken vrouwen prolactine aan. Dit is het hormoon dat de melkproductie stimuleert. Maar uit onderzoek blijkt dat ook mannen tijdens de zwangerschap meer prolactine aanmaken, tot wel 20% meer!

Jammer genoeg betekent dit niet dat mannen ook borstvoeding kunnen geven. Maar het zorgt er wel voor dat mannen emotioneler betrokken zijn bij hun kind. Dat ze, in vergelijking met mannen die geen kind hebben, beter kunnen reageren op de geluiden en daarmee de behoeften van baby’s.

Aanstaande vaders veranderen in zorgzame teddyberen

Zwangere vrouwen hebben dus niet het alleenrecht op hormoonschommelingen; ook aanstaande vaders maken hormonale veranderingen door. In een notendop zorgen deze veranderingen ervoor dat mannen minder gericht zijn op hun geslachtsdrift en competitief gedrag, maar dat ze al vóór de geboorte van hun kindje veranderen in een zorgzame teddybeer.