5. De bevalling van A tot Z

Het begin van de bevalling

5. De bevalling van A tot Z > Het begin van de bevalling

begin van de bevalling

Hoe begint de bevalling?

Je kunt niet voorspellen wanneer de bevalling begint. Van alle dagen is de uitgerekende datum de grootste kanshebber. Maar de kans dat je op de uitgerekende datum bevalt is slechts 5%. Pin je daar dus niet te veel op vast!

Vanaf einde week 37 is de zwangerschap voldragen en kun je veilig bevallen. Maar hoe weet je nu wanneer de bevalling inzet? Er zijn twee manieren hoe de bevalling kan beginnen:

  • Je krijgt weeën
  • Je vliezen breken

Weeën als begin van de bevalling

90% van de bevallingen begint met weeën. Weeën zijn krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier. Deze samentrekkingen zijn nodig om de baarmoedermond te openen en om de ruimte in je baarmoeder kleiner te maken. Zo wordt je kindje naar buiten gedrukt.

Weeën worden meestal beschreven als een heftige menstruatiepijn, een kramp of stekend gevoel in de onderbuik en/of onderrug. Kenmerkend aan een wee is dat deze zich gedraagt als een golf. De pijn neemt steeds meer toe, op het hoogtepunt is de pijn het heftigst, waarna deze weer afneemt. 

De kans is aanwezig dat je in de weken voor de geboorte al eens te maken krijgt met oefenweeën of harde buiken. Kenmerkend voor oefenweeën is dat ze niet toenemen in frequentie, duur en intensiteit.

Vliezen breken als begin van de bevalling

Een bevalling begint in zo’n 10% van de gevallen met het breken van de vliezen. Dit kan een beetje voelen alsof je in je broek plast. Je kunt ook wat scheutjes of druppels vruchtwater verliezen als jij of je baby beweegt. In de meeste gevallen breken je vliezen pas later, tijdens de bevalling.

Als je vliezen breken, is je kindje minder goed beschermd tegen mogelijke infecties. Het wordt daarom afgeraden om in bad te gaan, te gaan zwemmen of sex te hebben.