4. Wat voor ouder wil je zijn?

De vier opvoedstijlen

4. Wat voor ouder wil je zijn? > De vier opvoedstijlen

opvoeding opvoedstijlen

De vier opvoedstijlen

Geen ouder is hetzelfde. Iedere ouder heeft zijn/haar eigen normen, waarden en gewoontes binnen de opvoeding. Hopelijk liggen jullie hierin op dezelfde lijn, maar er kunnen ook verschillen zijn. Daarom is het goed om hier tijdens tijdens de zwangerschap al met elkaar over te praten. Om jullie hierin wat handvatten te geven, bespreken we de vier opvoedstijlen: 

  • Autoritair
  • Democratisch
  • Toegeeflijk
  • Verwaarlozend

Autoritair

De autoritaire opvoedstijl werd vroeger vaak gebruikt, en kenmerkt zich door regels. Ouders zijn de baas en het kind moet gehoorzamen. Is het kind ongehoorzaam, dan krijgt het straf. 

Bij de autoritaire opvoedstijl worden regels over het algemeen weinig uitgelegd en er is geen ruimte voor discussie. Een kind zal bij deze opvoedstijl snel gehoorzamen, maar de volgzaamheid komt eerder voort uit angst dan uit begrip.

Een voordeel van deze opvoedstijl is duidelijkheid; een kind weet precies wat de ouders verwachten. Een nadeel is dat het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van een kind niet worden bevorderd.

Democratisch

Bij deze opvoedstijl zijn er regels en grenzen, maar wordt er rekening gehouden met de behoeftes van het kind. In plaats van de baas ben je eerder een leider. Je stelt regels en neemt de tijd om deze uit te leggen. Daarbij is er ruimte voor overleg en hou je rekening met de wensen en gevoelens van je kind.

Deze opvoedstijl is goed voor de ontwikkeling van je kind; het kind krijgt zelfvertrouwen en de zelfstandigheid wordt bevordert. Een nadeel van deze opvoedstijl is dat het erg veel tijd en energie kost. 

Toegeeflijk

Ouders die toegeeflijk zijn, geven hun kind de ruimte om zelf keuzes te maken. Er zijn weinig regels of grenzen. Het kind wordt gelijkgesteld aan de ouders.

Er is alle ruimte voor het kind om te experimenteren met gedrag. Ouders nemen hun kind erg serieus hierin, maar nemen het vaak niet zo nauw met eigen regels. Er wordt geen feedback gegeven aan het kind en er zijn weinig grenzen.

Een voordeel van deze opvoedstijl is dat er weinig conflicten zijn binnen het gezin. Een nadeel van deze opvoedstijl is dat een kind snel wordt verwend en het niet leert om te gaan met negatieve emoties.

Verwaarlozend

Bij de verwaarlozende opvoedstijl stellen de ouders weinig regels, maar er is ook weinig ruimte voor steun en geborgenheid. Een kind wordt als het ware aan het lot overgelaten en zal zichzelf moeten opvoeden.

Een voordeel van deze opvoedstijl is dat deze ‘gemakkelijk’ is; je hebt veel tijd voor jezelf. Maar deze opvoedstijl wordt sterk afgeraden. Een kind voelt zich vaak eenzaam en in de steek gelaten door de ouders.

Het is dan ook niet een opvoedstijl waar ouders bewust voor kiezen. Het kan erin sluipen, doordat je zelf niet lekker in je vel zit of veel van huis bent.

Vraag 1

Hoe ben jij opgevoed? En hoe kijk jij terug op jouw opvoeding; heb je deze als positief of negatief ervaren?