5. De bevalling van A tot Z

De nageboorte

5. De bevalling van A tot Z > De nageboorte

gouden uur nageboorte

De placenta wordt geboren

Je kleine is geboren en ligt dicht tegen je aan. Maar de bevalling is nog niet helemaal ten einde; de placenta moet nog ‘geboren’ worden. De placenta, ook wel de moederkoek genoemd, is via de navelstreng verbonden aan je baby. De placenta heeft via de navelstreng jullie kindje in de buik voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Als jullie baby is geboren, zal het gaan huilen. Hierdoor verandert de bloedsomloop van de baby. De baby heeft geen zuurstof en voedingsstoffen van de placenta meer nodig. De toevoer van bloed van de placenta naar de baby stopt, waarna de placenta zal loslaten van de baarmoederwand. Meestal is de placenta na één of twee keer persen geboren. 

Het gouden uur

Het gouden uur is misschien wel het belangrijkste en mooiste moment van jullie leven. Na de geboorte wordt jullie baby in de armen van de moeder gelegd, huid-op-huid. Als de bevalling goed is verlopen, zal de verloskundige jullie dit uur met rust laten. Zo hebben jullie alledrie tijd om de stress van de bevalling los te laten en van elkaar te genieten.

Huid-op-huid contact draagt bij aan de aanmaak van oxytocine; voor jullie baby is dit belangrijk om zo zijn temperatuur en ademhaling te reguleren. In dit uur zal je baby hoogstwaarschijnlijk al op zoek gaan naar de borst. Je kunt al proberen om je kindje aan te leggen. 

De APGAR-score

Gelijk na de bevalling zal de verloskundige jullie kleine observeren om de APGAR-score vast te stellen. Deze observatie wordt na 5 en na 10 minuten herhaald. De verloskundige kijkt daarbij naar de volgende punten:

  • Ademhaling
  • Pols- en hartslag
  • Spierspanning
  • Aspect / kleur van de huid
  • Reactie op prikkels

Op bovenstaande onderwerpen worden 0, 1 of 2 punten toegekend. Huilt je kindje niet (direct), krijg het op ademhaling 0 punten, huilt jullie baby goed door, krijgt het 2 punten. Op deze manier wordt snel achterhaald of je baby gezond is. De meeste baby’s scoren, zeker bij de 10 minuten test, 7-10 punten.

Vraag 1

Wie mag de navelstreng doorknippen?

Vraag 2

Wat willen jullie met de placenta? Deze kan worden weggegooid, maar sommige ouders kiezen ervoor de placenta mee te nemen om er bijvoorbeeld een boom op te planten.