6. Houdingen, ademhaling en ontspanning

Bevalbad, fitnessbal en baarkruk

6. Houdingen, ademhaling en ontspanning > Bevalbad, fitnessbal en baarkruk

bevalbad

Hulpmiddelen tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kun je gebruikmaken van een bevalbad, een fitnessbal en een baarkruk. Deze hulpmiddelen bieden voor veel vrouwen goede ondersteuning tijdens de ontsluitingsfase en/of persfase. Hieronder vertellen we je wanneer je welk hulpmiddel kunt inzetten en wat de voordelen zijn.

bevalbad

Bevalbad

Als jij het fijn vindt om – wanneer je je niet lekker voelt – te douchen of in bad te gaan, is een bevalbad misschien wat voor jou. Je kunt in een bevalbad nog steeds alle houdingen aannemen die je wilt; zittend, hurkend, liggend of hangend over de badrand. Je partner kan eventueel ook in het bevalbad als jij dat prettig vindt.

De voordelen van een bevalbad zijn:

  • Het warme water is een natuurlijke pijnstiller; je maakt meer endorfine aan, waardoor je de pijn van de weeën beter kunt opvangen.
  • Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor je baarmoeder ontvankelijker wordt voor het hormoon oxytocine, dat weer zorgt voor krachtigere weeën.
  • Het warme water zorgt ook voor een betere doorbloeding in het weefsel tussen je vagina en anus, waardoor de kans op inknippen of uitscheuren kleiner is.
  • Voor jullie baby is de overgang van het warme vruchtwater in de baarmoeder naar het warme badwater een ‘milde geboorte’.

Wist je dat een baby tot wel een minuut na de geboorte onderwater kan blijven? Een pasgeboren baby krijgt namelijk nog zuurstof via de navelstreng. Maar veel ouders nemen hun kindje direct bij zich, begrijpelijk en daar is niks mis mee!

Sommige verloskundigen hebben een eigen bevalbad, maar je kunt er ook zelf een huren of kopen. Wil je in het ziekenhuis bevallen, dan hebben ziekenhuizen vaak een paar bevalbaden tot hun beschikking. Je bent er dan alleen niet zeker van dat deze ook tijdens jouw bevalling beschikbaar zijn. Je kunt er ook zelf een huren of kopen voor de zekerheid.

Fitnessbal

Met een fitnessbal wordt het palet aan houdingen dat je tijdens de bevalling kunt aannemen groter. Het wordt ook wel een birth ball of zitbal genoemd, maar er is geen verschil met een reguliere fitnessbal. 

Met een fitnessbal kun je veel houdingen aannemen. Je kunt erop zitten; veel vrouwen vinden het prettig om tijdens de ontsluitingsfase een verticale houding aan te nemen. Een fitnessbal veert – in tegenstelling tot een stoel – mee en geeft toch voldoende ondersteuning.

Door op de fitnessbal op en neer te bouncen of ronddraaiende bewegingen te maken met je heupen, kun je de ruimte in je bekken bewegen, waardoor jullie kindje meer ruimte heeft om door het geboortekanaal te zakken. Ritmisch bewegen op een fitnessbal kan ook een prettige manier zijn om in een flow te komen.

Welke grootte heb ik nodig?

Het is belangrijk dat je het juiste formaat fitnessbal kiest, waarbij je heupen hoger zijn dan je knieën. 

  • Tot 1.65 m kies je voor een bevalbal van 55 cm.
  • Van 1.65 – 1.80 m kies je voor een bevalbal van 65 cm.
  • Vanaf 1.80 m kies je voor een bevalbal van 75 cm.
Een fitnessbal is in sommige ziekenhuizen aanwezig, maar het is fijn als je er een thuis hebt voor de eerste fase van de bevalling. Ook tijdens en na de zwangerschap is het een fijn hulpmiddel!
baarkruk bevalling

Baarkruk

Wil je in een verticale houding bevallen? Dan is de baarkruk misschien wat voor jou. Een baarkruk kun je vergelijken met een soort stoeltje met een toiletbril bovenop. Een baarkruk zorgt voor een goede, natuurlijke houding tijdens de persfase. 

Doordat een baarkruk aan de voorkant open is, heeft de verloskundige goed zicht op de geboorte en kan ze jou goed door de persfase heen begeleiden. Je kunt bij de baarkruk zelf je kindje aanpakken. 

Veel vrouwen vinden het prettig als de partner achter de baarkruk plaatsneemt. Tussen de persweeën door kun je naar achter leunen om in de armen van je partner tot rust te komen tot de volgende perswee zich aandient.

Veel verloskundigen hebben altijd een baarkruk bij zich en ook in ziekenhuizen is de baarkruk aanwezig. Wil je hiervan gebruikmaken? Zet het in je geboorteplan en overleg voor de zekerheid met je verloskundige.

Vraag 1

Wil je gebruikmaken van een bevalbad, fitnessbal of baarkruk?